8 Mayıs 2025 14:45

SES: Çocuk Hastanesi'nin deprem raporu 27 aydır gizleniyor

SES Diyarbakır Şubesi, 2011 ve 2013'te yıktırılacağı belirtilen ve depremde hasar gören Çocuk Hastalıkları Hastanesi karot testinin 27 aydır gizlendiğini açıklayarak, hastanenin boşaltılmasını istedi.

SES: Çocuk Hastanesi'nin deprem raporu 27 aydır gizleniyor

Fotoğraf: MA

Diyarbakır – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, 4-11 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası dolayısıyla Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde açıklama yaptı.

Çok sayıda sağlık çalışanının katıldığı açıklamada, "İş güvenliği bir tercih değil zorunluluktur" pankartının açıldı. Açıklamada, "Sağlıkta tasarruf öldürür", "40 bilinmeyenli denklem değil, tek bir soru, hastane çürük mü?", "1400 sağlık emekçisi 450 hasta ve yüzlerce hasta yakınının ölüme terk edilmesine sessiz kalmayacağız", "6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunundan haberiniz var mı?" dövizleri taşındı.

Açıklamada konuşan SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Mehmet Nur Ulus, Sağlık Bakanlığı'nın tasarruf tedbirleri adı altında sağlıkta ihlallere yol açtığını söyledi. Açıklamayı yapan SES Diyarbakır Şubesi Çocuk Hastanesi Temsilcisi Serdar Büyükdeniz, Çocuk Hastalıkları Hastanesi hakkında 2011 ve 2013'te yıktırılacağı belirtildiğini ve 6 Şubat Mereş depreminde zarar gördüğünü ifade etti. Depremin üzerinden 27 ay geçmesine rağmen hastanenin karot testi ve deprem dayanıklılık raporunun sağlık çalışanlarından ve kamuoyundan gizlenmeye devam edildiğini söyledi.

Çürük hastanede sağlık hizmeti

Yıkım kararları ve deprem sonrası hastanede güçlendirme çalışması yapılmadan sağlık hizmeti verildiğini dile getiren Büyükdeniz, "Çocuk Hastanesi 2025 yılında deprem sonrası güçlendirme iyileştirme adı altında basit bir boya ile çalışanların güvensiz yapılarda çalışmaya zorlanmasını kabul etmiyoruz. Hastanelerde yapı güvenliğinin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını, olumsuz deprem raporları olan binaların derhal tahliye edilmesini, çalışanların ve yurttaşların can güvenliğini esas alan bir iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının hayata geçirilmesini talep ediyoruz. 700 bin çocuğun bulunduğu kentimizde fiziki durumu yetersiz, yapısal sorunları olan depreme dayanıksız ve çürük durumdaki hastanede sağlık hizmeti verilmesi kabul edilemez" diye konuştu.

Hastane sorunları

Büyükdeniz, hastanede personel sayısının da yetersiz olduğunu belirterek, "3'ücü Basamak Yoğun Bakım ve Acil Yoğun Bakım ünitelerinde klinik destek personeli eksikliği yaşanmaktadır. Servislerde yatan hasta sayısı 34-35 iken, serviste görevli hemşire sayısı gündüz vardiyasında 4, gece vardiyasında ise yalnızca 2 olarak düzenlenmiştir. Ülke genelinde riskli birimlerde görev yapan tıbbi sekreterlere ödenmesi gereken riskli birim teşvik ödemeleri, yaklaşık 30 ay boyunca çalışanlara hak ettikleri riskli birim döner sermaye ödemeleri yapılmamıştır" ifadelerini kullandı.

Büyükdeniz, yetkilileri sorumluluk almaya, yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Açıklama, atılan sloganların ardından son buldu. (MA)

Evrensel'i Takip Et